Wat is IVR? (Interactive Voice Response)

Lees meer over IVR en ontdek meer, een geautomatiseerd telefoonsysteem dat via invoer met bellers communiceert.

Wat is IVR? (Interactive Voice Response)
Wat is IVR? (Interactive Voice Response)

Inleiding tot interactieve spraakrespons (IVR)

Interactieve spraakrespons (IVR) is een technologie die een computer in staat stelt om met mensen te communiceren via gebruik van spraak en DTMF-tonen via een toetsenbord. Het wordt vaak gebruikt door bedrijven om grote hoeveelheden telefoontjes te beheren en informatie aan bellers te verstrekken op een zelfbedieningsmanier.

IVR-systemen worden vaak gebruikt als een geautomatiseerd antwoordsysteem, waarmee bellers kunnen kiezen uit een lijst met opties zoals saldo-informatie of afspraken inplannen. Ze kunnen ook worden gebruikt om gesprekken door te sturen naar de juiste afdeling of medewerker, waardoor de noodzaak voor een receptioniste om gesprekken handmatig door te verbinden wordt verminderd.

IVR-technologie kan de klantenservice verbeteren door snelle en efficiënte hulp te bieden en kan tegelijkertijd tijd en middelen besparen voor bedrijven door bepaalde taken te automatiseren. Het is echter belangrijk dat bedrijven hun IVR-menu’s zorgvuldig ontwerpen en ervoor zorgen dat ze een goede gebruikerservaring bieden, aangezien slecht ontworpen systemen bellers kunnen frustreren en leiden tot een negatief beeld van het bedrijf.

Hoe werkt IVR

IVR-systemen werken door gebruik te maken van spraakherkenningsoftware om gesproken antwoorden van bellers te begrijpen en te interpreteren. Wanneer een beller een telefoonnummer van een bedrijf belt, wordt hij begroet met een opgenomen bericht en een lijst met opties om uit te kiezen. De beller geeft vervolgens zijn keuze aan door het corresponderende nummer op zijn telefoontoetsenbord in te drukken.

Bijvoorbeeld, een beller kan de optie krijgen om 1 te drukken voor vragen over facturering, 2 voor technische ondersteuning of 3 om met een vertegenwoordiger te spreken. Wanneer de beller een nummer indrukt, stuurt het IVR-systeem het gesprek door naar de juiste afdeling of medewerker.

IVR-systemen kunnen ook informatie verzamelen van bellers via gebruik van spraakopdrachten. Bijvoorbeeld, een beller kan worden gevraagd zijn rekeningnummer of andere persoonlijke informatie in te voeren om zijn identiteit te verifiëren. Deze informatie wordt vervolgens opgeslagen in het systeem en kan worden opgevraagd door de juiste medewerker wanneer hij het gesprek ontvangt.

Naast spraakherkenning, gebruiken IVR-systemen ook tekst-naar-spraaktechnologie om gegenereerde stemmen te creëren voor geautomatiseerde berichten en opdrachten. Dit maakt het voor bedrijven mogelijk om een persoonlijke ervaring te creëren voor hun klanten, zelfs wanneer er een geautomatiseerd systeem wordt gebruikt.

Soorten IVR-systemen

  1. Basis IVR: Basis IVR-systemen bieden een eenvoudig menu met opties voor bellers om uit te kiezen, zoals saldo-informatie of afspraken inplannen. Ze hebben geen vermogen om gesproken antwoorden van bellers te begrijpen en te interpreteren.

  2. IVR met spraakherkenning: IVR-systemen met spraakherkenning gebruiken spraakherkenningsoftware om gesproken antwoorden van bellers te begrijpen en te interpreteren. Dit maakt een meer natuurlijke en flexibele interactie mogelijk, omdat bellers gewoon hun verzoek kunnen uitspreken in plaats van door een menu van opties te navigeren.

  3. Outbound IVR: Outbound IVR-systemen maken geautomatiseerde oproepen naar klanten of cliënten om informatie te verstrekken of gegevens te verzamelen. Ze kunnen worden gebruikt voor taken zoals herinneringen aan afspraken of marktonderzoeksenquêtes.

  4. Gehoste IVR: Gehoste IVR-systemen worden gehost door een derde partij en toegankelijk via het internet. Dit maakt het voor bedrijven mogelijk om het systeem te gebruiken zonder de noodzaak van duur hardware en onderhoud op locatie.

  5. Mobiele IVR: Mobiele IVR-systemen zijn specifiek ontworpen voor gebruik op smartphones en andere mobiele apparaten. Ze kunnen worden gebruikt om informatie of assistentie te verstrekken aan klanten onderweg, zoals locatie-gebaseerde diensten of mobiele kortingsbonnen.

Toepassingen van IVR

IVR-systemen hebben een breed scala aan toepassingen en kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan industrieën. Sommige veelvoorkomende toepassingen van IVR zijn:

  1. Klantenservice: IVR-systemen kunnen snelle en efficiënte hulp bieden aan klanten, waardoor ze informatie kunnen krijgen of problemen kunnen oplossen zonder dat ze hoeven te wachten totdat ze met een medewerker spreken.

  2. Afspraken inplannen: IVR-systemen kunnen worden gebruikt om klanten in staat te stellen afspraken in te plannen of reservaties te maken via de telefoon.

  3. Leadgeneratie: Outbound IVR-systemen kunnen worden gebruikt om geautomatiseerde oproepen te doen naar potentiële klanten en gegevens te verzamelen over hun behoeften en interesses.

  4. Marktonderzoek: IVR-systemen kunnen worden gebruikt om marktonderzoeken uit te voeren en gegevens te verzamelen van een groot aantal deelnemers.

  5. Orderverwerking: IVR-systemen kunnen worden gebruikt om orders en betalingen te verwerken via de telefoon, waardoor klanten aankopen kunnen doen zonder dat ze een fysieke winkel hoeven te bezoeken.

  6. Accountbeheer: IVR-systemen kunnen klanten toestaan om hun saldo te checken, betalingen te doen of verzoeken te doen voor veranderingen van hun account zonder dat ze met een medewerker hoeven te spreken.

Voordelen van IVR

IVR-systemen bieden een aantal voordelen voor zowel bedrijven als klanten:

  1. Verbeterde efficiëntie: IVR-systemen kunnen grote hoeveelheden telefoontjes verwerken en informatie of hulp bieden aan bellers op een zelfbedieningsmanier, waardoor tijd en middelen worden bespaard voor bedrijven.

  2. Kostenbesparing: IVR-systemen kunnen het aantal benodigde medewerkers verminderen, waardoor er kostenbesparingen zijn voor bedrijven.

  3. Verbeterde klanttevredenheid: IVR-systemen kunnen snelle en efficiënte hulp bieden aan klanten, waardoor hun ervaring en tevredenheid toenemen.

  4. Verhoogde gemak: IVR-systemen staan klanten toe om informatie of hulp te krijgen op hun eigen schema, in plaats van beperkt te zijn tot kantoortijden.

  5. Groter flexibiliteit: IVR-systemen kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van een bedrijf en kunnen gemakkelijk worden geüpdatet of aangepast naarmate die behoeften veranderen.

  6. Dataverzameling: IVR-systemen kunnen waardevolle gegevens verzamelen van klanten, zoals hun voorkeuren of aankoopgedrag, die kunnen worden gebruikt om bedrijfsvoering te verbeteren.

Uitdagingen en beperkingen van IVR

Ondanks de vele voordelen van IVR-systemen, zijn er ook uitdagingen en beperkingen om rekening mee te houden:

  1. Complexiteit: IVR-systemen kunnen complex zijn om op te zetten en onderhouden, waarvoor gespecialiseerde kennis en expertise vereist is.

  2. Slechte gebruikerservaring: Als een IVR-systeem slecht is ontworpen of moeilijk te navigeren is, kan dit bellers frustreren en leiden tot een negatieve ervaring.

  3. Beperkte functionaliteit: IVR-systemen kunnen niet alle soorten vragen of verzoeken van klanten verwerken, en kunnen bellers verplichten om met een medewerker te spreken voor meer complexe problemen.

  4. Afhankelijkheid van technologie: IVR-systemen zijn afhankelijk van technologie, en als er technische problemen of storingen zijn, kan dit leiden tot onderbreking van de service en frustratie bij klanten.

  5. Privacy zorgen: Sommige klanten kunnen aarzeling hebben om persoonlijke informatie te verstrekken via de telefoon, wat kan leiden tot verminderde adoptie van IVR-systemen.

  6. Wettelijke naleving: Er zijn juridische overwegingen waar rekening mee moet worden gehouden bij het gebruik van IVR-systemen, zoals het verkrijgen van toestemming voor opname van gesprekken of de verplichting om informatie beschikbaar te stellen in een toegankel

De toekomst van IVR

De toekomst van IVR ziet er veelbelovend uit, met vooruitgang in technologie die leidt tot meer geavanceerde en capabele systemen. Sommige trends in de toekomst van IVR zijn:

  1. Toegenomen gebruik van kunstmatige intelligentie: AI-technologieën zoals natuurlijke taalverwerking (NLP) zullen IVR-systemen in staat stellen een breder scala van gesproken antwoorden te begrijpen en te interpreteren, met als resultaat een flexibeler en intuïtievere gebruikerservaring.

  2. Grotere integratie met andere technologieën: IVR-systemen zullen steeds meer geïntegreerd worden met andere technologieën zoals chatbots en virtuele assistenten, waardoor een naadloze klantervaring mogelijk wordt over meerdere kanalen.

  3. Toegenomen gebruik van biometrische authenticatie: IVR-systemen zullen misschien starten met het gebruik van biometrische authenticatiemethoden, zoals spraakherkenning of gezichtsherkenning, om de identiteit van bellers te verifiëren.

  4. Personalisatie: IVR-systemen zullen meer gepersonaliseerd worden, met de mogelijkheid om klantvoorkeuren te onthouden en een op maat gemaakte ervaring te bieden op basis van hun eerdere interacties.

  5. Toegenomen adoptie in groeiende markten: Naarmate de kosten van IVR-technologie afnemen en de mogelijkheden van de systemen verbeteren, is het waarschijnlijk dat we een toegenomen adoptie zullen zien van IVR in groeiende markten.

Conclusie

In conclusie is interactieve stemrespons (IVR) een technologie die een computer in staat stelt met mensen te communiceren via gebruik van stem en DTMF-tonen die worden ingevoerd via een toetsenbord. Het wordt vaak gebruikt door bedrijven om grote hoeveelheden telefoontjes te beheren en informatie aan bellers te verstrekken in een zelfbedieningsmanier. Er zijn verschillende soorten IVR-systemen beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en mogelijkheden. IVR-systemen hebben een breed scala van toepassingen en kunnen veel voordelen bieden voor zowel bedrijven als klanten, waaronder verbeterde efficiëntie, kostenbesparing en toegenomen gemak. Er zijn echter ook uitdagingen en beperkingen om rekening mee te houden, zoals complexiteit, slechte gebruikerservaring en wettelijke naleving. Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen, kunnen we verwachten dat er in de toekomst meer geavanceerde en capabele IVR-systemen beschikbaar zijn, met toegenomen integratie met andere technologieën en grotere personalisatie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen nooit. We sturen ongeveer één e-mail over onze blogposts en productfuncties per maand.

Marketingtoestemming: Ik geef mijn toestemming aan Hipcall om contact met mij op te nemen via e-mail met behulp van de informatie die ik in dit formulier heb verstrekt met het oog op nieuws, updates en marketing.