Geschiedenis van het faxapparaat - Gids

Volg de evolutie van het faxapparat vanaf de uitvinding tot het moderne digitale faxen.Zie het getransformerd.

Geschiedenis van het faxapparaat - Gids
Geschiedenis van het faxapparaat - Gids

Korte geschiedenis van de faxmachine

Bain was een Schotse filosoof en onderwijzer aan de Engelse school van empirisme en een prominent figuur in logica, filosofie en onderwijs. Hij was ook innovatief. Hij was professor en werd tweemaal gekozen tot Lord Chancellor.

De Schotse uitvinder Alexander Bain heeft de eerste faxmachine uitgevonden. Hoewel deze slecht was qua beeldkwaliteit en doel, was deze goed volgens de technische omstandigheden van die dag.

De opkomst van de faxmachine veroorzaakte een wereldwijde verschuiving in de manier waarop zaken worden gedaan. De telegraafmachine werd in 1835 gecreëerd door Samuel Morse. Bain maakte echter gebruik van deze technologie. Hij combineerde delen van uurwerken met telegraafmachines, gebruikte “pendels” en een “klok” om afbeeldingen regel voor regel te synchroniseren en vast te leggen. Het duurde lang voordat de faxtechnologie zich ontwikkelde zoals we die nu kennen.

Xerox

In 1964 vond Xerox de Long Distance Xerograph (LDX) uit, een faxmachine die reguliere documenten naar elke faxmachine kan verzenden. Dit duurde 6 minuten. Xerox stond aan de voorhoede van de ontwikkeling van faxmachines.

Analoog faxen

Analoge faxmachines brachten faxen naar het volgende niveau. Destijds geloofden mensen dat faxen de veiligste manier was om privégegevens te verzenden. Maar analoge faxmachines zijn in opkomst. Bedrijven maakten er gebruik van. Faxtechnologie veranderde.

Multifunctionele apparaten

Het toevoegen van faxmachines aan multifunctionele apparaten en kopieerapparaten leek functioneler. Het scannen, kopiëren en verzenden van documenten vanaf één apparaat hielp om de tijd effectief te gebruiken. Maar multifunctionele apparaten zijn duurder dan traditionele faxmachines. Het installeren van deze server kan veel kosten, maar de papierkosten zullen ook worden verminderd. Een groot gemak voor bedrijven die vandaag de dag nog steeds faxmachines gebruiken. Deze apparaten zijn in feite computers. Ten eerste, ze verbinden met een telefoonlijn om faxen te ontvangen en te verzenden. Ten tweede zijn ze vaak verbonden met een thuis- of bedrijfsnetwerk om gemakkelijk printen en scannen te bieden.

Online faxen

Alles begon digitaal te worden. Deze verandering begon in het midden van de jaren negentig. De digitale faxmachine maakt faxen mogelijk via cloudtechnologie. U kunt het gebruiken op al uw slimme apparaten. Online faxen wordt soms internetfax of e-fax genoemd. Het is kosteneffectief en eenvoudig te gebruiken. Bovendien is het snel en nuttig. Als u zich afvraagt of het veilig is, is ons antwoord ja. Met de end-to-end-encryptiemethode zijn uw documenten en informatie beschermd. Vandaag de dag maken veel bedrijven gebruik van online fax. Het enige wat u nodig heeft is een online faxaccount en een internetverbonden apparaat. U kunt in enkele seconden vanaf elke locatie faxen verzenden.

Tijdlijn

  • 1843: Alexander Bain vond de ‘Electric Telegraph Press’ machine uit, de eerste faxmachine.
  • 1850: F.C. Blakewell ontving een patent voor wat hij de “kopieertelegraaf” noemde.
  • 1860: De Pantelegraaf, de faxmachine genaamd de Pantelegraaf uitgevonden door Giovanni Caselli, verzond de eerste fax tussen Parijs en Lyon.
  • 1880: Shelford Bidwell vond de eerste telefaxmachine uit die een tweedimensionaal beeld kon scannen en verzenden. Het werd de Scanning PhotoTelegraph genoemd.
  • 1888: Elisha Gray vond de TelAutograph-machine uit. Handtekeningbeelden konden over lange afstanden worden verzonden.
  • 1924: De Telephotography Machine wordt gebruikt voor krantenpublicaties en om foto’s van politieke conventies te verzenden. Het werd ontwikkeld door de American Telephone and Telegraph Company (AT&T).
  • 1926: Radiophoto wordt gemaakt, dat documenten faxt met behulp van radiogolven.
  • 1947: Alexander Muirhead vindt de succesvolle faxmachine uit.
  • 1964: De eerste gecommercialiseerde versie van de faxmachine die tegenwoordig wordt gebruikt, gebruikte telefoontransmissie. Gepatenteerd door Xerox Corporation.
  • 1982: Het Computer-Based Fax Board werd uitgevonden. GammaLink introduceerde de GammaFax.
  • 1996: De eerste internetfaxservice wordt beschikbaar gesteld aan het publiek. Hiermee kunnen faxen via een computer worden verzonden en ontvangen.
  • 2010: Internetfax via Apple-apparaten waardoor gebruikers kunnen faxen.
  • 2011: eFax lanceert de Android-app, waardoor gebruikers met Android-apparaten faxen kunnen verzenden.

Hoe werkt de faxmachine?

Fax wordt gebruikt op de werkplek voor documentoverdracht. Zowel de ontvanger als de verzender moeten faxmachines hebben. De afzender scant het document eerst met de machine. Je moet de documenten in de volgorde plaatsen waarin ze zijn verzonden. Het document bereikt vervolgens de machine van de ontvanger via het telefoonnetwerk en wordt afgedrukt. Het nummer wordt gebruikt als een telefoonlijn. Dit nummer moet worden gebeld om te verzenden. Het is een onmisbare apparatuur voor kantoren. Je kunt interne en externe faxen verzenden en ze kunnen ook worden gebruikt voor internationale verzendingen.

Als ontvanger begrijp je dat je een fax ontvangt met een waarschuwingspiep. Naast technische informatie zijn communicatieregels ook belangrijk. Als je een fax naar een officiële instelling stuurt, kun je het petitieformaat gebruiken. Als je het naar de eenheid stuurt waarmee je zakelijke relaties hebt, kun je het e-mailformaat gebruiken. Nadat je de functie, naam en achternaam van de ontvanger hebt getypt, kun je je bericht naar de juiste persoon sturen door “Aandacht” te typen.

Het belang van fax vandaag de dag

Het gebruik van fax gaat nog steeds door vandaag de dag. Het wordt gebruikt in zakelijke correspondentie, de overdracht van officiële documenten en interinstitutionele communicatie. Er zijn veel redenen waarom faxen nog steeds belangrijk is. Het is een wereldwijd geaccepteerde methode. Dankzij de verzendrapporten is bekend of de fax de ontvanger heeft bereikt of niet. Het wordt beschouwd als een wettelijke verzendmethode in veel instellingen. Er zijn beveiligde faxlijnen die bedreigingen zoals cyberaanvallen voorkomen en beschermd worden door 256-bits SSL-encryptie. Het heeft een eenvoudige bediening en kan gemakkelijk worden geïntegreerd in elke in-house software (zoals CRM).

Conclusie

Toen de faxmachine werd uitgevonden, werd het beschouwd als een van de grootste middelen van communicatie. Het werd gebruikt om zowel tekstberichten als audio-opnamen te verzenden. Duitsland, Japan en de VS zijn enkele van de landen waar faxgebruik nog steeds het meest voorkomt. Het wordt voornamelijk gebruikt in de uitvoering van gezondheidsdiensten en financiële sectoren in deze landen. In feite worden faxmachines niet alleen in bedrijven maar ook in huizen in Japan gebruikt. Zoals we hierboven hebben vermeld, heeft het vele toepassingen en belangrijkheid. Om deze reden wordt de faxmachine nog steeds gebruikt.

Als u meer wilt weten over de huidige faxtechnologie, kunt u een kijkje nemen op onze blogpost over Wat is Online Faxen? Wat zijn de 4 juiste manieren om Online Faxen te gebruiken?

Bronnen:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen nooit. We sturen ongeveer één e-mail over onze blogposts en productfuncties per maand.

Marketingtoestemming: Ik geef mijn toestemming aan Hipcall om contact met mij op te nemen via e-mail met behulp van de informatie die ik in dit formulier heb verstrekt met het oog op nieuws, updates en marketing.